Epen en omgeving

In 2020 is Epen uitgeroepen tot het mooiste kleine dorp van Nederland, en dat is niet voor niks! De omgeving doet hier een beetje buitenlands aan; een groen heuvellandschap vol bloemenweides met de rustig stromende rivier de Geul erdoorheen. De omgeving wordt niet voor niets ook wel ‘’Klein Zwitserland’’ genoemd!

Maak een mooie wandeling door de heuvels, langs de rivier de Geul. Onderweg stop je voor een lekker hapje of drankje want in Epen zijn meer dan voldoende gezellige restaurants en terrassen te vinden. De omgeving is ook geliefd onder fietsers, na elke heuvel en bocht wordt je weer verrast met een fenomenaal vijf-sterren uitzicht!

Epen is centraal gelegen in het Heuvelland. Binnen een kwartier bent u met de auto in o.a. Aachen, Vaals, Valkenburg en Maastricht.

Bronnenland Epen

De naam Epen stamt af van het Germaanse woord apa, dat water betekent. In de omgeving van Epen stromen 26 bronbeken en komen er een op heel veel plekken bronnen spontaan aan de oppervlakte. De bronnen monden allemaal uit in het riviertje de Geul. Door de vele bronnen en bronbeken is het een waterrijk gebied en is het een prima leefomgeving voor vele dieren en planten.

In en rondom Epen is een mooie wandeling uitgezet om dit bijzondere gebied te ontdekken. Er kunnen 3 wandelingen gelopen worden variërend tussen de 3 en 10 km. Meer informatie over de bronnenwandeling is te vinden op de website van Visit Zuid-Limburg: https://www.visitzuidlimburg.nl/ontdek/heuvels-dalen/rivieren-beken-en-bronnen/epen-bronnenland/